czwartek, 12 grudnia 2024

Japonia

Kuchnia japońska, o długiej historii i bogatej tradycji, jest jedną z najwybitniejszych kuchni na świecie. Jej niepowtarzalny smak, harmonijne kompozycje i estetyczne prezentacje potraw sprawiają, że jest ona nie tylko jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania się, ale także prawdziwym doświadczeniem dla zmysłów. 


 Dziś odwiedziliśmy restaurację Darea we Wrocławiu przy ul. Kuźniczej 43/45, która serwuje swoim gościom specjały kuchni koreańsko-japońskiej już od ponad 17 lat.

 

Od urodzenia odwiedzaliśmy tę restaurację przy każdej ważnej dla nas okazji. Czy to urodziny, czy jakieś ważne wydarzenie rodzinne. I tym razem była okazja do uczczenia. Wygrana sprawa sądowa... Ale o tym kiedy indziej.


Dziś postanowiliśmy zasiąść przy bufecie i dać upust łakomstwu. Przez dwie godziny jeść ile się chce.


Sushi master na naszych oczach przyrządza te smakowite "rolki" i układa na pływających w koło łódeczkach. 


Wybierasz to na co masz ochotę. Bez żadnych ograniczeń. 

 

W ramach Sushi Buffetu dostępna jest osobna karta, z której można zamawiać dania na ciepło oraz świeże sashimi z ośmiornicy, tuńczyka czy łososia.


 

 Trzeba było nabrać wprawy, aby sprawnie wyłapywać upatrzone sushi. Pierwsze odpływały w siną dal... ;)

 

Jeżeli chodzi o potrawy gorące, do wyboru są m.in. zupy z owocami morza, warzywami czy pierożkami, a także blanszowane ziarna soi, sajgonki, chrupiące krewetki i kalmary w tempurze, smażone pierogi z nadzieniem warzywnym, grillowany łosoś lub kurczak z warzywami i sosem Teriyaki. Po prostu "Róg Obfitości"

 

Wszystkie dania serwowane są w poręcznych miseczkach, z których po opróżnieniu powstawała przed nami pokaźna 'pagoda". Czujna obsługa systematycznie je odbierała abyśmy nie przesłaniali sobie widoku na kolejne przepływające przed nami pyszności.

Po godzinie jedzenia miałem już dość... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Regeneracja zbiornika paliwa

 Zbiornik wylądował na balkonie. Teraz czas na żmudne oskrobanie z luźnej rdzy i odtłuszczenie benzyną ekstrakcyjną  Teraz całość traktuję n...