Kuchnia gruzińska jest pyszna! Bazuje na naturalnych produktach, jest treściwa i bardzo aromatyczna. Odnaleźć w niej można wpływy wielu kultur, a zwłaszcza Orientu.
Dziś odwiedziliśmy restaurację "U Gruzina" we Wrocławiu przy ul. Świętego Mikołaja 16. Kolejka przed wejściem świadczy o tym, że kuchnia ta przyjęła się z powodzeniem w stolicy Dolnego Śląska. Po ok. 20 minutach udało się zasiąść przy stoliku w bardzo klimatycznym lokalu.
Czekając na zamówione dania delektowaliśmy się przepyszną gruzińską lemoniadą. Słodką i bardzo aromatyczną. Pierwsza na stół trafiła o smaku wanilii ze śmietanką. Wyjątkowy smak, którego nigdzie nie spotkałem. Wyraźny i zmysłowy.
Druga to winogron. Równie bogaty smak i aromat.
I czas na coś bardziej treściwego. Zupa pielmieni z pierożkami wieprzowo-wołowymi, koperkiem, czosnkiem i śmietaną. Zapiekana w glinianym kociołku pod chlebem. Bardzo delikatna i aksamitna.
Druga z zup to Charczo. Pikantna, idealna na chłodne dni, z duszoną wołowiną, która rozpływa się w ustach, ryżem i gruzińskimi przyprawami. Podawane z gruzińskim pieczywem i masłem czosnkowym. Przyjemnie rozgrzewa i rozleniwia.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz